image title
image title
image title

Branche

Makelaardij

Plaats

Standaardprijs (excl. btw)

€ 2695,-

Duur

Circa 2,5 maand

Voor wie?

Deze praktijkopleiding is voor (aspirant-)makelaars Bedrijfsmatig Vastgoed die zich willen certificeren als Register Makelaar (RM) Bedrijfsmatig Vastgoed.
Enkele jaren werkervaring met bedrijfsmatig vastgoed is aanbevolen om uw slagingskansen te vergroten. Voor het kunnen opstellen van uw kwalificerend portfolio is het ook sterk aan te bevelen dat u werkzaam bent bij een makelaarskantoor bedrijfsmatig vastgoed of dat u hier een stage kunt lopen. 

De voorwaarden voor deelname aan de praktijktoets Register Makelaar BV worden vastgesteld door VastgoedCert. Lees hier meer over onder het kopje ‘Examen en diploma’.

De opleiding

De Praktijkopleiding Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed bestaat uit een traject waarin u wordt voorbereid op de Praktijktoets Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed. Dit examen bestaat uit twee onderdelen die op verschillende momenten worden afgenomen (de volgorde van afname ligt niet vast):

 1. Kwalificerend portfolio met bijbehorend assessment gesprek
 2. Brokers Opinion of Value (BOV) van twee vastgoedobjecten binnen Nederland

Tijdens deze opleiding bereiden wij u op beide examenonderdelen goed voor. Aan de ene kant krijgt u theoretische ondersteuning en oefent u in het opstellen van een Brokers Opinion of Value (BOV) volgens de eisen die SVMNIVO hier aan stelt in de praktijktoets. Een van de lesdagen gaat u met de docent op pad in de regio waar de praktijktoets zal plaatsvinden.

Ook bij het maken van uw portfolio wordt u begeleid. Zowel een ervaren docent als u en uw medecursisten geven feedback en advies over het portfolio, zodat u deze goed kunt samenstellen. Hieronder leest u meer over het programma en de begeleiding bij het portfolio en het assessmentgesprek.

Het programma

Aan het eind van het opleidingstraject:

 • Weet u wat een Brokers Opinion of Value (BOV) is
 • Kunt u een Brokers Opinion of Value (BOV) uitwerken incl. verwachte opbrengstwaarde en vraagprijsadvies
 • Bent u begeleid bij het samenstellen van het Kwalificerend Portfolio
 • Bent u voorbereid op het assessmentgesprek
 • Bent u optimaal voorbereid op de Praktijktoets Bedrijfsmatig Vastgoed

De portfoliobegeleiding

Het maken van een Kwalificerend Portfolio is bedoeld om bewijsstukken te verzamelen die aantonen dat u beschikt over de competenties én kennis en vaardigheden om als (beginnend) Register-Makelaar aan de slag te kunnen. Het Kwalificerend portfolio bestaat uit twee onderdelen: onderzoeksopdrachten over uw eigen werkgebied en handelingsdelen. Afsluitend volgt een Assessmentgesprek.

Tijdens het verzamelen van deze bewijsstukken krijgt u niet alleen begeleiding van een ervaren docent, maar ook van uw medestudenten in de vorm van intervisie. Deze begeleiding en intervisie zijn bedoeld om u te voorzien van advies en feedback op de bewijsstukken, zodat u een kwalitatief goed portfolio kunt opstellen. U zult dus tijdens de opleiding zowel met elkaar als van elkaar leren!

Vorm en duur

Totaal circa 8 lesdagen.
Circa 6-8 uur zelfstudie per lesdag; er wordt een gedegen voorbereiding van u verwacht.

Docent

De docenten zijn ervaren NVM-makelaar/taxateurs die hun sporen op taxatiegebied én lesgeven ruimschoots hebben verdiend. Dit garandeert praktijkgericht onderwijs door mensen die dagelijks met de stof omgaan.​

Examen en diploma

U kunt deelnemen aan het praktijkexamen Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed als u beschikt over één van de volgende diploma’s:

 • Het SVMNIVO-diploma Basistheorie Vastgoed en het diploma Aanvullende theorie Bedrijfsmatig Vastgoed (van voor oktober 2018)
 • Het SVMNIVO-diploma Basistheorie Vastgoed en het certificaat Praktijkleer Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed en Vakbekwaamheid  Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed (vanaf oktober 2018)
 • Diploma Vastgoed & Makelaardij van één van de volgende Hogescholen:
  • Fontys Hogeschool, Eindhoven (behaald tot 1-9- 2020)
  • Hanze Hogeschool, Groningen (behaald tot 1-9-2022)
  • Hogeschool Rotterdam (behaald na 1-7-2008 tot 1-9- 2022)
  • Saxion Enschede (behaald na 1-6-2012 tot 1-9-2022)
  • MRE-diploma van de ASRE of TU Eindhoven (behaald vóór 1-7-2008)

De voorwaarden voor deelname aan de praktijktoets Register Makelaar BV worden vastgesteld door VastgoedCert. Zie voor deze voorwaarden ook de site van VastgoedCert.
Als u de Praktijktoets Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed van SVMNIVO met succes heeft afgelegd, volgt de certificering tot Register Makelaar (RM).

​​Wat is bij de prijs inbegrepen?

De catering (lunch of diner), het studiemateriaal van de Academie voor Vastgoed en de parkeerkosten zijn bij de cursusprijs inbegrepen. U heeft aanvullend ook studieboeken nodig. Deze zijn niet bij de prijs inbegrepen. De link naar onze boekenlijst vindt u terug in de definitieve bevestiging die twee weken voor start van een module/opleiding wordt verstuurd. Deze boeken bestelt u zelf, zo kort mogelijk voor aanvang van een module, zodat u altijd over het meest recente studiemateriaal beschikt. De boeken bestelt u het eenvoudigst via Studystore.

Voor al uw vragen

Heeft u vragen over de Praktijkopleiding Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed? Wilt u weten hoe u makelaar kunt worden? Of uw vooropleiding passend is? Wilt u graag van tevoren studiemateriaal inzien? Wij helpen u graag! Bel 030-6085160 voor een afspraak met onze opleidingsadviseur. Of kom naar onze Open Avond.​

Cursusaanbod

Wanneer u de cursusdatum 31 december 2025 ziet staan, dan is er op dat moment alleen een wachtrij beschikbaar. Schrijf u daar vrijblijvend op in en u ontvangt automatisch van ons een e-mail zodra er een nieuw startmoment beschikbaar is gekomen.

Heeft u een vraag?

Neem contact op
030 - 608 51 60
info@academievoorvastgoed.nl

 • Opleidingen en seminars voor ieder kennisniveau
 • Vakdocenten
 • Hoogste slagingspercentages
 • Innovatief

image title

 
Wil jij jezelf en jouw kantoor een voorsprong in vastgoed geven? Zorg er dan voor dat jij je ook specialiseert in de aankoopmakelaardij met onze leerlijn Aankoop! Er is een leerlijn voor KRM-T en RM en een voor ARM-T en binnendienstmedewerkers. Klik hier voor meer informatie en wacht niet te lang met aanmelden want vol=vol.