image title
image title
image title

Branche

Makelaardij
Taxatiebranche

Plaats

Locatie niet nodig

Standaardprijs (excl. btw)

€ 2395,-

Duur

7 lesdagen

Voor wie?

Deze opleiding is geschikt voor cursisten die op willen gaan voor de praktijktoets Landelijk Vastgoed (LV). De praktijktoets LV bestaat uit twee onderdelen. De praktijktoets LV en het kwalificerend portfolio LV.

Voor het kunnen opstellen van uw kwalificerend portfolio is het sterk aan te bevelen dat u werkzaam bent bij een makelaarskantoor landelijk vastgoed of rentmeesterskantoor. Eventueel kan een stage ook volstaan. Enkele jaren werkervaring in het landelijk vastgoed wordt aanbevolen om uw slagingskansen te vergroten.

De voorwaarden voor deelname aan de praktijktoets Register Makelaar LV worden vastgesteld door VastgoedCert. Lees hier meer over onder het kopje ‘Examen en diploma’. U kunt met deze opleiding alleen taxateur worden op het moment dat u al voldoet aan de daarvoor geldende instroomeisen. Twijfelt u, of u hieraan voldoet? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 030-6085160.

De opleiding

De Praktijkopleiding Makelaar Landelijk Vastgoed bestaat uit een traject waarin u wordt voorbereid op de Praktijktoets Landelijk Vastgoed. Daarnaast bieden wij u ook portfoliobegeleiding. De Praktijktoets Landelijk Vastgoed bestaat uit twee onderdelen die op verschillende momenten worden afgenomen (de volgorde van afname ligt niet vast):

 1. Kwalificerend portfolio met bijbehorend assessment gesprek
 2. Uitvoeren van twee taxaties (taxateur en combinatie makelaar/taxateur) of Brokers Opinion of Value (makelaar) tijdens het praktijkexamen.

Tijdens deze opleiding bereiden wij u op beide examenonderdelen goed voor. U krijgt theoretische ondersteuning en wordt voorbereid op de praktijktoets van SVMNIVO. Een van de lesdagen gaat u met de docent en een regionale expert op pad in de regio waar de praktijktoets zal plaatsvinden.

Ook bij het maken van uw portfolio wordt u begeleid. Zowel een ervaren docent als u en uw medecursisten geven feedback en advies over het portfolio, zodat u deze goed kunt samenstellen. Hieronder leest u meer over het programma en de begeleiding bij het portfolio en het assessmentgesprek.

Het programma

Tijdens de opleiding besteden we vier dagen aan het behandelen van het examenonderdeel praktijktoets LV:

 • Het eerste onderdeel is gericht op het opfrissen van uw theoretische kennis over taxeren. Daarbij gaat het over zaken als de vraag van de opdrachtgever, de rol van de taxateur, taxatiedoeleinden, waarde begrippen, waarderingsmethoden en recherchemiddelen.
 • Tijdens het tweede onderdeel van de opleiding oefent u intensief in het vervaardigen van taxatierapporten, op een wijze die aansluit bij de praktijktoets LV. Dat gebeurt via huiswerkopdrachten en voorbeelden van LV-objecten zoals die ook bij het examen gebruikt zullen worden. Denk aan veehouderij, akkerbouw, (glas)tuinbouw of woningen in landelijk gebied. Een of meerdere van deze objecten wordt samen met de docent bezocht tijdens de regiodag. Deze dag wordt georganiseerd in de regio waar ook de praktijktoets LV door SVMNIVO wordt afgenomen en is de ideale kans om meer kennis over deze regio op te doen en uw slagingskans te vergroten! De andere objecten behandelen we in de vorm van opdrachten.
 • Het derde onderdeel van de opleiding bereidt u voor op de manier waarop het examen wordt afgenomen. U maakt hiervoor een proefexamen.

Tijdens de opleiding worden daarnaast drie dagen besteed aan het behandelen van het kwalificerend portfolio en afsluitend assessment gesprek. Het maken van een kwalificerend portfolio is bedoeld om bewijsstukken te verzamelen die aantonen dat u beschikt over de competenties, kennis en vaardigheden om als (beginnend) Register-Makelaar aan de slag te kunnen. Het Kwalificerend portfolio bestaat uit twee onderdelen:

 1. Onderzoeksopdrachten over uw eigen werkgebied en handelingsdelen.
 2. Een  assessmentgesprek

Tijdens het opstellen van uw kwalificerend portfolio krijgt u niet alleen begeleiding van twee ervaren docenten, maar ook van uw medestudenten in de vorm van intervisie. Deze begeleiding en intervisie zijn bedoeld om u te voorzien van advies en feedback op de bewijsstukken, zodat u een kwalitatief goed portfolio kunt opstellen. U zult dus tijdens de opleiding zowel met als van elkaar leren!

Vorm en duur

Totaal 7 lesdagen.
Circa 6-8 uur zelfstudie per lesdag.

Docent

De docenten zijn ervaren professionals uit die hun sporen in het landelijk vastgoed én lesgeven ruimschoots hebben verdiend. Dit garandeert praktijkgericht onderwijs door mensen die dagelijks met de stof om gaan.​

Examen en diploma

U kunt deelnemen aan het examen Kwalificerend Portfolio voor Makelaar LV als u beschikt over één van de volgende diploma’s:

 • Het SVMNIVO-diploma Basistheorie Vastgoed en het diploma Aanvullende theorie Landelijk Vastgoed (van voor oktober 2018).
 • Het SVMNIVO-diploma Basistheorie Vastgoed en het diploma Praktijkleer Makelaar Landelijk Vastgoed en Vakbekwaamheid Makelaar Landelijk Vastgoed (vanaf oktober 2018).
 • Grondverwerving & Schadevergoedingen van Elsevier
 • Rentmeesterdiploma NVR (Hogeschool Larenstein)
 • Vastgoed Management van Hogeschool Larenstein
 • Diploma Vastgoed en Makelaardij Hanzehogeschool
 • BTOZ-diploma van Elsevier Opleidingen
 • Vastgoed en Grondverkeer van Hogeschool Larenstein
 • Opleidingen/PBNA/NCOI (behaald vóór 1-7-2008) (behaald tot 1-9-2022), Hogeschool Rotterdam (behaald in de periode 1-7-2008 tot 1-9-2022), Fontys (behaald tot 1-9-2020) of Saxion Hogeschool Enschede (behaald na 1-6-2012 tot 1-9-2022)
 • Diploma Management en Makelaardij van de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (óf daarvoor in opleiding op 1-9-2005)

De voorwaarden voor deelname aan de praktijktoets Register Makelaar BV worden vastgesteld door VastgoedCert. Zie voor deze voorwaarden ook de site van VastgoedCert.

​​Voor al uw vragen

Heeft u vragen over de Praktijkopleiding tot Makelaar, Makelaar/Taxateur of Taxateur Landelijk Vastgoed? Wilt u weten hoe u makelaar kunt worden? Of uw vooropleiding passend is? Wilt u graag van tevoren studiemateriaal inzien? Wij helpen u graag! Bel 030-6085160 voor een afspraak met onze opleidingsadviseur. Of kom naar onze Open Avond.​

Heeft u een vraag?

Neem contact op
030 - 608 51 60
info@academievoorvastgoed.nl

 • Opleidingen en seminars voor ieder kennisniveau
 • Vakdocenten
 • Hoogste slagingspercentages
 • Innovatief

image title

 
Wil jij jezelf en jouw kantoor een voorsprong in vastgoed geven? Zorg er dan voor dat jij je ook specialiseert in de aankoopmakelaardij met onze leerlijn Aankoop! Er is een leerlijn voor KRM-T en RM en een voor ARM-T en binnendienstmedewerkers. Klik hier voor meer informatie en wacht niet te lang met aanmelden want vol=vol.